EVEN EEN BOOMPJE OPZETTEN


EEN KAPOTTE LANTARENPAAL Update

In deze rubriek groot en klein leed waar de burgers mee geconfronteerd worden in een wereldstad als Eindhoven.
Zaken soms die het verstand van een normale burger te boven gaan.
En ook als redactielid van TrotsopNiks kun je zomaar onbedoeld lijdend voorwerp worden van zo`n gemeentelijke soap.
Hier dus het treurige relaas van de kapotte lantarenpaal en de strijd van de burger om die weer brandend te krijgen in nota bene city of light en leading in technologystad Eindhoven.
Op dinsdag 28 juni 2011 is plots de lantarenpaal nummer 6 voor ons huis en onze gemeenschappelijke brandgang kapot.
Kan gebeuren en op zich een mineur probleem zou je zeggen.
Echter.... er ging nogal het een en ander vooraf in onze happy “kom er wonen” , nieuwbouwwijk, aandachtsgebied Bloemenbuurt-Zuid voordat het licht uitging....

De Jeugdterreur

Een week eerder was er een groepje jongeren van rond de 14 jaar dat op een zandberg klom en de dure er om heen staande auto`s met flinke stenen begon te bekogelen.
Ze werden daarop aangesproken door een bewoner, ontkenden in alle toonaarden en logen alsof het gedrukt stond.
Afijn, welhaast voorspelbaar tegenwoordig, de volgende avond een heuse wraakactie; bonzen op ramen bij bejaarde bewoners, stinkbommetjes in de brievenbussen en nu werden de stenen zelfs richting de woningen gegooid.
Werkelijk een héél aparte ervaring moet ik zeggen om grote stenen recht op jezelf, je huis en je ramen te zien afvliegen terwijl je bejaarde ouders nietsvermoedend achter het raam t.v. aan het kijken zijn.
Gevolg tenminste twee kapotte dakpannen bij een buurvrouw en nog een geluk dat het daarbij bleef.
Gelukkig werd het clubje verderop in de wijk nog onderschept door de politie en ontkenden ook daar natuurlijk weer alle betrokkenheid.
Ronduit ongelooflijk om vervolgens te mogen ervaren hoe de politie ter plekke als advocaat van de Duivel voor de kansarme jongeren fungeert.
“Ja, wie van die vier gooide dan de schadeveroorzakende stenen ??? Nú zeggen anders hebben we geen zaak !! “
“Tja er hangt nu eenmaal geen bordje verboden toegang bij het bouwterrein” (bleek er later dus gewoon wel te hangen)
“Eén getuige is geen getuige ! “
“Ach meneer, het is gewoon wat baldadigheid, in Tongelre is het allemaal nog veel erger !! “
Ook de telefonisch benaderde hulpofficier van justitie haastte zich om het tot een niet strafbaar incident te verklaren. “neen, geen zaak”
“We brengen ze thuis, noteren de namen en daarmee is de zaak afgedaan.”
“De bewoonster met haar kapotte dak moet maar maandag aangifte komen doen, dat wordt dan natuurlijk automatisch geseponeerd maar dan heeft ze toch wat voor de verzekering.”

Zinloze vernielingen en diefstal

Weer een paar dagen later rauzen dezelfde of andere jongeren `s avonds door de woningen in aanbouw. Je hoort van alles kapot gaan en omgetrapt worden, binnen tien minuten zijn ze weer verdwenen. Later bleek dat er toch een hoop schade was, dat er kranen waren opengedraaid en pas aangelegd koperen leidingwerk was verdwenen.
Woningcorporatie Domein zal daar vast voor verzekerd zijn en anders wordt de schade gewoon verdisconteerd in de huur- en koopprijzen voor de nieuwe bewoners.

De Inbreker

Ook in diezelfde week nog stond ik gezellig `s nachts met een inbreker over de schutting te praten die bij een jong stel, onze buren, aan het inbreken was via de achterpoort.
Hondsbrutaal deze lichtgetinte medelander met obligaat petje.
Niet eerder dan dat hij absoluut zeker wist dat ik de meldkamer van de politie aan de lijn had, sprong hij op een fiets en was weg.
Twee dagen later bleek hij enkele huizen verder bij een jong gezin met pasgeboren kind wel succes te hebben gehad.

De noodkreet

Kortom, het was nauwelijks bij te benen die week met al deze criminele ontwikkelingen in de Bloemenbuurt – Zuid.
Redenen genoeg om dan ook maar eens per mail een noodkreet te sturen aan de hoeder van onze veiligheid, burgemeester Rob van Gijzel van de PvdA en diens partijgenote en beschermvrouwe van de Bloemenbuurt – Zuid, wethouder Mary Fiers. (“ het lijkt hier g.v.d. wel de Gazastrook “ stond daar onder andere in)
Uiteraard geen enkele respons. Problemen die je negeert bestaan immers niet.

Op 30 juni, zes dagen na onze noodkreetmail, dan wel een ontvangstbevestiging van mijn “brief” (die dus een mail was) van 24 juni die ten gemeente op 27 juni “ontvangen” zou zijn. Een beetje moeilijk met een mail, er had moeten staan dat hij dus pas gelezen was op de 27e.

“Uw brief is in behandeling bij mw. Nicole Hendriks van Openbare Orde en Veiligheid. Wij beantwoorden uw brief zo snel mogelijk. Uiterlijk op 12 augustus 2011 krijgt u van ons bericht.”
Uiterlijk 49 dagen is dus bij de gemeente Eindhoven “zo snel mogelijk” als het om een noodkreet van burgers en een ernstig openbaar veiligheids-issue gaat.

Het antwoord

Gek hoe dat toch kan gaan bij de gemeente Eindhoven.
Op maandag 18 juli krijg ik dan een eerste inhoudelijk antwoord op onze noodkreetmail van 24 juni.
Na 24 dagen dus al een antwoord op een noodsituatie.
Echter plots is het een antwoord op mijn mail van 25 juni i.p.v. 24 juni geworden.

“betreft uw mail d.d. 25 juni 2011”
“In antwoord op uw mail van 25 juni 2011 berichten wij u als volgt: “ schrijft mevrouw A. van Buuren op het briefpapier van burgemeester Rob van Gijzel.
“de heer Woltinge van de gemeente Eindhoven heeft na ontvangst van uw mail contact gehad met de heer van Schooten van de politie. (op geen enkele manier wordt verder duidelijk wat de rol in deze van de heer Woltinge is of wat zijn functie is ??)
Jongeren met flinke waarschuwing thuis gebracht, ook de ouders zijn gewaarschuwd.
De heer Woltinge heeft tevens overleg gehad met Domein-wonen en verzocht of de verantwoordelijk aannemer stappen kan ondernemen ter verbetering van de beveiliging van het bouwterrein.
Ook is daarbij uw suggestie voorgelegd om de berg zand (annex stenenwerp-heuvel) te verwijderen.
Door de verantwoordelijk aannemer is het hekwerk inmiddels gerepareerd en iedere avond wordt een controle uitgevoerd om te bezien of het terrein voldoende is afgesloten.
Het verwijderen van de berg zand blijkt op dit moment niet mogelijk.
(hoezo niet ? Die berg zand is al meerdere keren verplaatst, dient geen enkel nut meer en is slechts vervuild restzand met daarin veel puin en overtollige aarde van de tuinen nieuwe bewoners. Zelfs een half uur die berg wat platter maken zou al veel kunnen schelen)
Met het repareren van het hekwerk (nota bene op mijn verzoek en aanwijzingen aan de uitvoerder waar een gat van een meter groot zat) en de geregelde controles is het voor de jongeren niet meer zomaar mogelijk het terrein te betreden.
Wij gaan ervan uit dat de overlast vanaf het bouwterrein met de genoemde maatregelen is beëindigd.
Met vriendelijke groet, (een naamloze, niet-leesbare handtekening) “

Naïef

Welhaast ontroerend hoe naïef men bij een gemeentelijke overheid tegen zulke zaken aankijkt.
Ik heb het antwoord nog niet ontvangen of wat oudere jongeren verdwijnen een half uur in de bouw om de zaak te verkennen en spullen klaar te zetten. De politie heeft haar prioriteiten en komt dus na 40 minuten als ze al weg zijn.
Vanzelf staan de volgende morgen de binnen- en buitenhekken open, is er even een kruiwagen voor het transport geleend en is God mag weten wat verdwenen uit de nieuwbouw.

Anders

Op maandag 11 juli -na 13 donkere nachten dus- is dan eindelijk weer lantarenpaal nummer 6 gemaakt.
Waarom moet het zo lang duren om zoiets essentiëels als openbare straatverlichting te repareren ??
Het antwoord is verrassend simpel. Het blijkt weer eens gewoon een ordinaire centenkwestie.
Zo is op de website van de gemeente Raalte te lezen dat zij de bezuinigingen denkt te halen uit minder onderhoud van de wegen, minder gladheidsbestrijding en -jawel hoor- het verlengen van de reparatietijd voor straatverlichting.
Dat het ook anders kan en er blijkbaar in andere gemeenten wèl politici voor de burger in de bres springen mag blijken uit een korte internetzoektocht;
D66 Utrecht stelde in april nog raadsvragen bij monde van Xander van Asperen over het povere onderhoud van de openbare straatverlichting.

Ook de PvdA Rotterdam maakte er werk van en richtte zelfs het PvdA-team “lantaarn kapot” op.
“vaak duurt het een aantal weken voordat een lantarenpaal gerepareerd is. Dat is niet alleen vervelend, het kan ook onveilige situaties opleveren ! “
PvdA-raadslid Marco Heijmen ging derhalve zelf maar met de camera op pad om kapotte lantarenpalen te fotograferen en riep de Rotterdamse burgers op om hetzelfde te doen. Welk Eindhovens raadslid doet hem dat na ???

Kastje-muur-kastje

Hoe is de procedure in Eindhoven ?
De gemeentelijke website schept de illusie alsof zij niets te maken heeft met kapotte lantarenpalen en verwijst direct voor elke storing naar Endinet.
Een medewerker daar wilde mij wel eens uitleggen waarom er 10 werkdagen stonden voor een reparatie;
Na een storingsmelding bij Endinet gaat die linea recta naar uitgerekend de gemeente Eindhoven. Vervolgens gaat daar een ambtenaar (op afstand?) eens beoordelen of er wel een reparatieopdracht de deur uit mag naar Endinet.
Daarvoor heeft de gemeente vijf werkdagen. Als de opdracht dan uiteindelijk aan Endinet wordt gegeven heeft die op zijn beurt weer 5 werkdagen om het euvel te verhelpen. Kortom, als de gemeente wat meer vertrouwen zou hebben in Endinet en alleen maar eens steekproeven zou nemen dan zou de wachttijd al met 5 dagen verkort kunnen worden. Natuurlijk zijn dan wel een paar ambtenaren hun dagbesteding kwijt, dat dan weer wel.
Na eeuwen van openbaar bestuur noemt gebiedscoördinerend ambtenaar René Kerkwijk dat “het slechten van de ambtelijke sectorale verkokering”.
Oftewel vertaald met het Ambtelijk Woordenboek der Omfloersdheid ernaast:
Zelfs na een ambtelijke cursus “beter dienstverlenen doen we zó! “ van 6,7 miljoen euro en decennia van ambtelijke verbeterslagen en leermomenten gaat er nog steeds heel veel mis en werken ambtenaren gewoon langs elkaar heen vanuit hun eigen omheinde en zelfgecreëerde tokootjes.

De Kloof

Hoe groot kan dan ook de kloof zijn tussen de met de mond beleden theorie en de weerbarstige praktijk?
Allereerst de theorie van burgemeester Rob van Gijzel en René Kerkwijk (voormalig fractievoorzitter van GroenLinks in Eindhoven en nu ook ambtenaar en gebiedscoördinator Woensel-Noord)
Samen struinen zij de buurthuizen af om de ten einde raad zijnde bewoners te overtuigen dat het allemaal wel meevalt en om het schuldgevoel inzake onveiligheid vooral bij de bewoners zelf neer te leggen.
Zoals bij voorbeeld op 28 juni 2011 in Eckart waar de veiligheids- en overlastproblemen onleefbare proporties hebben aangenomen.
Immers elke maatschappelijke onrust dient direct met wortel en tak te worden uitgeroeid en een beetje crisismanager zal zich haasten om structureel foute zaken slechts tot incidenten te verklaren. Immers de verkiezingen van 2014 liggen al weer in het verschiet.

“vooral kijken wat de buurt er zèlf aan kan doen”
“bewoners moeten zelf ook de handen uit de mouwen steken” en
“bewoners moeten burgerparticipatie uitdragen en betrokkenheid hebben met hun eigen buurt” zijn de dooddoeners.

Makkelijk dus, het probleem ligt vooral niet bij een falende gemeente en vooral ook niet bij de terroriserende jeugd en al helemaal niet bij een achter de feiten aanhobbelende politiek. Nee, de bewoners moeten zelf eerst maar eens diep door het stof en zich ernstig afvragen waar zíj eigenlijk in gebreke zijn gebleven !

Eenzelfde aanpak huldigt de politie tegenwoordig;
op 8 juli bij monde van politiechef Ellis Jeurissen de jaarlijkse vakantie-waarschuwingen in het Eindhovens Dagblad;
“De politie doet het hare, maar vraagt ook hulp van de burgerij. Een beetje meedenken scheelt al veel.”
“inbraken hebben de warme belangstelling van de politie. Maar het begint bij het begin: voorkomen. En daarin speelt de burger zelf een belangrijke rol.”
In dat zelfde artikel ook diverse verzuchtingen van politiechef Jeurissen.

Een geniale uitvinding van diegene die dat ooit heeft bedacht; als je totaal geen controle meer hebt over het spel en de bal dan leg je de bal gewoon bij de laatste goedwillende burgers en geeft hen de schuld van het spelbederf.

Overal in Nederland lijkt zich overigens hetzelfde te manifesteren op het gebied van overlast- en criminaliteitsbestrijding, of beter het onvermogen daartoe.
Dweilen met de kraan wijd open, problemen die veel te lang niet benoemd mochten worden, zere plekken die onbehandeld konden voortwoekeren, de andere kant op kijken, overmachtexcuus, prioriteitenexcuus, werkdrukexcuus, computersystemen om van te huilen zo belabberd, falende aanpak van het O.M., politietop en openbaar bestuur, totale miscommunicatie of zelfs non-communicatie tussen de leden van de driehoek (Justitie-burgemeester en korpschef) op de achterbank sturende raadsleden, etc. etc.
De bedroevende cijfers mogen dan ook voor zich spreken; hooguit 20 % van de misdrijven wordt vervolgd, en daarvan komt het in hooguit 11-13 % tot een veroordeling (meestentijds taakstrafje) Ook hier haken de laatste goedwillende burgers dus af en doen al helemaal maar geen aangifte meer. Op papier dus dalende criminaliteitscijfers, in de praktijk dus een ernstige toename zonder enige onderliggende cijfers of feiten.

Inmiddels gaat het dan ook al lang niet meer over slechts het onvermogen om een kapotte lantarenpaal binnen enkele dagen weer brandend te krijgen.
Nee, deze staat nog slechts symbool voor vele malen grotere zaken als; een falende overheid, een overheid die meer bezig is met navelstaren en megaprojecten dan met dienstbaar te zijn aan die burger waaraan zij haar bestaansrecht überhaupt ontleent, over een zich terugtrekkende overheid, een inefficiënt functionerend ambtenarenapparaat, het verliezen van de grip op zaken, het achter de feiten aanlopen, de strijd verliezen van misdaad en straatterreur, het goedpraten van zaken die fout gaan, het bestuurlijk onvermogen om zaken op hun ernst in te schatten en voldoende te anticiperen, het niet thuis geven, het afschuiven van zaken ,het niemand -is- nergens- meer- verantwoordelijk- en- ieder- voor- zich- systeem.

Hartelijk welkom !

Tussen alle bedrijven door nog een nieuw incident met volledig losgeslagen jongeren. (14-15 jaar) Ze vallen de bouwvakkers lastig met allerlei vreemde praatjes: “hé hedde gij bruin te koop? Of wit soms? Wilde gullie koper kopen? Dat kenne wij regelen.
Nog wat schoppen tegen het kantoor van de uitvoerder en zeer onverkwikkelijke scheldpartijen aan zijn adres en het zinloos een kinderpoppenwagentje vernielen en tegen de nieuwbouwhuizen aanslaan.
Als klap op de vuurpijl krijgen enkele voorbij wandelende nieuwe bewoners van de Bloemenbuurt-Zuid een hartelijk welkom; de man van het jonge stel krijgt te horen: hé bende gij een homo? Wat moete gij dan met dat neukertje? Vuile bruinwerker!
Vuile bloedmongool!!

Nu is het dan bouwvakvakantie en de binnenste en buitenste bouwhekken van de Bloemenbuurt-Zuid- nieuwbouw staan al weer een week op een kier en God weet wat er nu weer weggehaald is.
Gratis plunderen dus.
Zowel de BAM alsook de Politie en Domein zijn daar ook al een week van op de hoogte.
Bij BAM is blijkbaar iedere veldwerker of hekkensluiter op vakantie.
De Politie zegt niks te doen en legt de volle verantwoordelijkheid bij de bouwer.
Domein neemt kennis van de feiten en doet ook niks, tja vakantietijd heh.

Lantarenpaal nummer 6 heeft ook weer de geest gegeven en de halve straat is alweer sinds 5 dagen pikdonker ondanks de aantekeningen “urgentie”, “aandachtsgebied”, en “wijkvernieuwingsgebied” bij de meldkamer van Endinet.

“Burgerparticipatie?, het begint bij voorkomen?, kastje-muur-kastje?, niemand die thuis geeft?, bewoners moeten zelf ook de handen uit de mouwen steken?, bewoners moeten betrokkenheid hebben bij hun eigen buurt?? “
Ik sluit mij maar aan bij het verzuchten van politiechef Jeurissen, ga over op de lethargische mode zoals zo vele goedwillende burgers voor mij al deden, beveilig eigen huis en familie maar zo goed mogelijk en wacht maar rustig af -bij een kapotte lantarenpaal uiteraard- tot taferelen zoals de rellen in Engeland ook hier zullen gaan plaatsvinden....
Wil de laatste de lamp uitdoen? Oh, nee die is al uit.

UPDATE

UPDATE: na nog een gepeperde tussentijdse klacht -na dertien dagen in het donker- bij het gemeentelijke klantencontactcentrum te hebben ingediend, is er nu na 17 dagen in het pikkedonker weer licht in de straat en straalt lantarenpaal nr. 6 weer trots.
Licht dat zeker niet overbodig is in de stad nu vandaag (26.08.11) nog in het E.D. stond dat de jeugd in Woenselse Heide al net zo bedreven is in het stenen gooien naar woningen als die in de Bloemenbuurt-Zuid.
Aldaar de ramen dus ingegooid bij moeder met drie kinderen en die zijn nu maar ondergedoken.
Onderduikers in Eindhoven ??? In je eigen stad ?? Dan is er toch iets structureel zeer fout met de aanpak van de jongerenterreur in Eindhoven.
Terwijl de Burgemeester en gebiedscoordinator Rene Kerkwijk zich wederom haasten om pleisters te plakken en aan symptoombestrijding te doen. (gaat de gemeente volgend jaar al, dus op zijn snelst over 4 maanden een groot buurtonderzoek doen om eens wat zaken te inventariseren)
De uitkomst daarvan is welhaast voorspelbaar: het valt allemaal best wel mee, het zijn weliswaar ongelukkige zaken maar toch echt niet meer dan incidenten. Gewoon wat baldadigheid. Een jongerenwerker er op, wat kadootjes als ze zich gedragen en het komt allemaal weer goed !
Ondertussen lachen de probleemjongeren daar natuurlijk om en nemen langzaam maar zeker bezit van hun straten en hun wijken die voorheen aan elke Eindhovenaar toebehoorden.



EVEN EEN BOOMPJE OPZETTEN

Hoe goedwillende (met de nadruk op goedwillend) burgers in Eindhoven kunnen vastlopen in een woud van ambtelijke bureaucratie mag weer eens schrijnend blijken uit dit praktijkvoorbeeld over de herplant van een boom aan de Eimerick in de Genderbeemd.
Een bijdrage van een vijfjarige strijd van een burger tegen de ambtelijke molens die ons werd gezonden door de heer G. Broeders;

In 2006 verzocht de heer Broeders de gemeente Eindhoven om een afgestorven boom die achter de Eimerick 35 stond, te kappen en te herplanten.

Naar zijn mening betrof het een “zoete kers” oftewel de Prunus Avium.

Kappen geen probleem
Het moet gezegd: de kap vormde geen enkel probleem.
Echter de herplant wilde maar niet lukken. De heer Broeders belde derhalve de afdeling groenvoorziening en kreeg daar zo ongeveer alle werkzame ambtenaren aan de lijn.
Uiteindelijk werd hem te verstaan gegeven dat herplant niet mogelijk zou zijn omdat op die plaats de boom te dicht bij een lantarenpaal zou staan. (dit terwijl de afstand boom-lantarenpaal toch minstens 8 meter betrof !)
Dat de gekapte boom dat ook al 35 jaar had gedaan deed verder niet ter zake.
Na nog meer aandringen en bellen werd het argument plots dat “er geen geld zou zijn voor herplant”.
De heer Broeders wilde best zijn steentje bijdragen en bood derhalve dan maar aan om de boom -die prachtige witte bloemen draagt in april- op zijn kosten te herplanten. Over burgerparticipatie gesproken !
Echter, de nieuwe richtlijnen voor het planten van van bomen in de openbare ruimte van de gemeente Eindhoven in relatie tot de positionering van de openbare verlichting van diezelfde gemeente waren onverbiddelijk.

Vruchteloos
Redenen waarom een radeloze heer Broeders zich dan maar op 24 augustus 2008, na twee jaar vruchteloze strijd al weer, rechtstreeks wendt tot wethouder Fiers.
Wethouder Fiers heeft immers al meerdere malen blijk gegeven iets te hebben met groenvoorziening en tuinaanleg en heeft naast een rood hart ook een groen exemplaar.
“het moet toch mogelijk zijn deze boom te herplanten en een bijdrage in de kosten van de herplant is zeker bespreekbaar” schrijven heer en mevrouw Broeders aan de wethouder.

Op 9 september volgt er dan een reactie van ambtenaar annex bestuursadviseur Joop Bemelmans die door wethouder Fiers is opgedragen om met de heer Broeders “van gedachten te wisselen” in plaats van van boom te wisselen.

Op 10 september mailt de heer Broeders vervolgens direct zijn telefoonnummer en stelt daarbij dat hij gelet op de eerdere slechte ervaringen met telefonische contacten en afspraken met de gemeente graag een schriftelijke reactie op zijn schrijven zou willen ontvangen.

Op 11 september 2008 komt er dan plots een ambtenaar P. Driessen (senior medewerker woonomgeving Stadsdeelteam Gestel) thuis bij de familie Broeders en na grondige inspectie van de situatie en het plaats delict geeft deze aan dat er binnen twee weken een besluit mag worden verwacht op het vurige verzoek van de familie broeders inzake herplant.

Precies na twee weken braaf afwachten – en niks horen dus- mailt de heer Broeders weer op 29 september naar de ambtenaar Driessen.
Op 25 september sprak de heer Broeders al vergeefs in op het antwoordapparaat van de heer Driessen met terugbelverzoek.
“ik had de stellige indruk dat u afspraken zou nakomen, heb mij blijkbaar toch vergist” aldus de heer Broeders in zijn mailtje.

Een Boom
Op 30 september 2008 dan toch een antwoordmailtje van ambtenaar Patrick Driessen;
“ excuus voor het niet terugbellen, maar vrijdag was een drukke dag en maandag was een vrije dag. Na u bezoek (red. het bezoek aan u natuurlijk) heb ik het door gesproken met de heer Bemelmans, we hebben afgesproken dat er een boom (red. hier zit natuurlijk de adder: een boom) terug komt.
Dit moet natuurlijk verder de organisatie in, de boom zal in het plantseizoen worden terug geplaats. (red. moet natuurlijk een “t” achter)
Het plantseizoen loopt van september tot en met maart, in deze periode zal het gebeuren “.

Heer Broeders is na twee jaar wachten zo blij als het maar kan en stuurt op 30 september een bedankmailtje retour aan ambtenaar Driessen.
“ Als ik op 30 maart 2009 terugkom uit Portugal staat er dan eindelijk weer een boom, en dat verheugt mij zeer. Als hij ook weer die prachtige witte bloemen zou hebben dan is de oude situatie weer hersteld ! Nogmaals dank en excuses aanvaard “

Als de familie Broeders dan terug komt van een overwintering in Portugal wacht hen een onaangename verrassing; plots staat er een miezerige Berkenboom op de plaats waar de ooit zo prachtige Prunus stond !
Totaal murw over zo veel stupiditeit staakt de heer Broeders dan maar zijn verzet en plaatst zijn gezondheid boven de strijd tegen gemeentelijke windmolens.

Bamboespalk
Omdat de zaak toch blijft irriteren èn niet in de laatste plaats omdat de geplaatste berk van inferieure kwaliteit bleek, na een week al krom hing en na een bamboespalk-poging ook daarna inclusief spalk weer krom ging hangen, doet de heer Broeders dan uiteindelijk dan toch nog maar een Wob-verzoek (red. wet openbaarheid van bestuur) bij het college van B & W op 5 juli 2010 teneinde te ervaren wat deze grap de gemeenschap heeft gekost en hoe het allemaal zo mis is kunnen gaan.

Op 29 juli 2010 heeft ambtenaar C. van Aalst de antwoorden;
“ Geachte Broeders, (red. waar is de “heer” gebleven ?) .....kunnen wij u het volgende mededelen;
-de boom die is teruggeplant is inderdaad niet gelijk aan de gerooide boom (het is nu een Betula Jaquemonti geworden)
-steeksproefgewijs wordt er door toezichthouders van de afdeling Kwaliteitscontrole en Rapportage en de afdeling Projectuitvoering gecontroleerd. Het kan dus zijn dat de boom die achter uw perceel geplant is, niet gecontroleerd is.
-de plaatsingskosten bedroegen: boom 65 euro, planten incl. groeigarantie 55 euro, derhalve totale kosten 120 euro.
-na uw melding over de slechte conditie van de geplaatste boom heeft er een controle plaatsgevonden en is komen vast te staan dat de boom in het najaar van 2010 zal worden vervangen door een soortgelijke boom. ir. P. Smeets “
(red. twee ambtenaren voor één brief ??)

"het kan nu elk moment gebeuren”
Omdat de heer Broeders op school heeft geleerd dat elk najaar telkens vóór het voorjaar van het nieuwe jaar valt, belt hij op 25 oktober 2010 nog maar eens met de behandelend ambtenaar van Aalst, wanneer de herplant van de herplant gaat plaatsvinden ?
De ambtenaar antwoord dat het nu eind maart 2011 gaat worden.
Omdat kalenders binnen de gemeente Eindhoven blijkbaar van elastiek zijn, staat er ook in maart 2011 nog geen nieuwe boom.
Op 11 april belt de heer Broeders dan maar weer opnieuw met ambtenaar van Aalst.
“het kan nu elk moment gebeuren”
En inderdaad op 20 april 2011 staat er dan een nieuwe berk in plaats van de gevraagde, en aangeboden om aan mee te betalen, Prunus.

foto`s “zoek de verschillen”)

beter dienstverlenen doen we zó
De familie Broeders weigert te geloven dat de kosten van herplant slechts 120 euro zouden hebben bedragen en schatten het eerder op vele duizenden euro`s in.
Tweemaal twee vrachtwagens, tweemaal drie personen hele dag werk, graafmachine erbij, alle ambtenarenuren die verspild zijn in dit dossier.
Laten we het nog maar niet hebben over de cursus “beter dienstverlenen doen we zó “ van ettelijke miljoenen.

Je zet je als burger in voor de kwaliteit en leefbaarheid van je woonomgeving, vraagt iets simpels, wil daar zelfs nog aan meebetalen, en je eindigt na 5 jaar oeverloos bellen, schrijven en mailen met een ongevraagde en ongewenste boom.
“VOORWAAR EEN KNAPPE PRESTATIE” aldus de heer Broeders.
Tja, bij zulke wijsheid daar kan de redactie van Trots op Niks zich alleen maar bij aansluiten.

** ook zulke leuke ervaringen in uw omgeving ? Laat het gerust weten aan onze redactie !