MEI 2011


Naar ONS Nieuwsarchief Laatste Nieuws


EINDHOVEN

Eef van den Berg treed in verband met persoonlijke omstandig af en zal in de Eindhovense raad worden opgevolgd door Frans Noldus. Op 5 juli zal Noldus worden beëdigd.


EINDHOVEN

foto website Steve Herman

De clash in de PvdA breidt zich almaar uit nu ook Eindhovense PvdA moslims zich in de strijd werpen tegen het verbod op het rituele slachten. Maar hoe steekt een en ander nu in elkaar.

In Nederland hebben we verschillende partijen die elk vanuit een beginsel naar maatschappij en samenleving kijken. Op grond van dat beginsel wordt politiek bedreven.
We hebben liberale partijen, Sociaal Democratische partijen, Christelijke partijen, moslimpartijen, dierenpartij, en meer. Christelijke partijen en moslimpartijen stellen hun geloof centraal en beoefenen de politiek vanuit hun geloofsovertuiging . Ben je zelf iemand die strikt leeft volgens wetten, riten en meer van een religie dan stem je daarop. Bij de sociaal democratie is geloof iets persoonlijks en niet iets groepsgebonden. Geloven doe je in de kerk. Een sociaal democraat laat zich door een ander beginsel leiden. Wie de moeite doet om op de website van de PvdA standpunten te zoeken over religie vindt hooguit wat blogs of standpunten van leden. Religie hoort niet bij sociaal democratische politiek. Een ieder die zich op een of andere wijze aansluit bij sociaal democratische partijen als de PvdA moet dat accepteren en er zijn werkzaamheden op afstemmen.

Op dit moment staan in het land allerlei PvdA leden op die “in de kont gebeten” reageren op de mogelijke houding van de PvdA waar het gaat om ritueel slachten. Met name uit de Moslim en Joodse hoek hoor je veel protesten. Ze zijn plots de sociaal- democratische gedachte vergeten en bedrijven politiek vanuit hun geloofsovertuiging. Dit kun je onder de noemer kiezersbedrog plaatsen. Het PvdA standpunt kan alleen komen vanuit de sociaal-democratische denkwijze en nergens anders vandaan.

Initiatiefnemers in Eindhoven zijn de raadsleden Ertan Isik en Hafid Bouteibi. Omroep Brabant bericht hierover als volgt
"We vinden dat er te lichtzinnig over wordt gedacht," zegt Ertan Isik. "Het is onderdeel van een religie." Isik haalt hard uit naar Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren, die het initiatief nam voor een verbod op ritueel slachten. "Het is hypocriet, ze is populistisch en dat gaat weer over de ruggen van de moslims in Nederland."
Isik stelt bij Omroep Brabant : "Er is geen sprake van dierenleed. De Islam schrijft heel duidelijk voor hoe het dier behandeld moet worden bij de slacht. Het uitgangspunt is dat er zo min mogelijk lijden en pijn moet zijn. Het ritueel bestaat al 1400 jaar en wordt voorgeschreven door Allah. Hij weet beter dan mevrouw Thieme of dieren al dan niet lijden."

Hier laten Isik en Bouteibi zich niet meer leiden door de sociaal-democratie, maar door hun geloofsovertuiging.
Dat mogen ze best doen, maar natuurlijk nooit als raadslid van een partij die kerk en politiek scheidt.

Isik en Bouteibi staan nu twee wegen open volgens de kieswet, buiten inbinden en terugkomen op de uitspraken natuurlijk. Aftreden of afsplitsen. Afsplitsen zou echter onrecht doen aan de sociaal-democratische stemmers die het mogelijk hebben gemaakt dat zij sociaal-democratische politiek bedrijven. In dat geval zitten ze nog drie jaar op 2 van de 45 zetels en bij de volgende verkiezingen verdwijnen ze dan geruisloos, doorgaan zonder mandaat wordt door de kiezer altijd meedogenloos gestraft. Inbinden kan, maar het vertrouwen loopt natuurlijk een behoorlijke deuk op. Rest dus nog aftreden.

Bron uitspraken Isik en Bouteibi: Omroep Brabant. lees hun artikel hier


EINDHOVEN

Elementen uit de nieuwe kadernota 2012-2015

"Niet alleen de afnemende inkomsten maar ook de structuur van onze stad (veel openbare ruimte en een hoog voorzieningenniveau) bedreigt de betaalbaarheid van onze stad. Dit vraagt het losweken van ingesleten patronen en anders denken over de manier waarop we dingen doen. Zet daar een kleinere ambtelijke organisatie tegenover en de opgave tekent zich af: een fundamentele reset."

Trots op Niks leest

  • Afnemende inkomsten
  • Veel openbare ruimte
  • hoog voorzieningenniveau
  • kleine ambtelijk organisatie

Een fundamentele reset, kan dus betekenen

  • Meer ambtenaren
  • Verdicht bouwen
  • Minder voorzieningen
  • Meer kosten voor burger

Waar direct het accent komt te liggen is niet duidelijk, maar duidelijk is dat het college de deur probeert te openen naar wegen die geen Eindhovenaar wil inslaan.


Bergen op Zoom

Louis van der Kallen (BSD) uit Bergen op Zoom moet voor de rechtbank verschijnen. Hij wordt ervan verdacht geheime informatie naar buiten te hebben gebracht via schriftelijke vragen die gecomponeerd waren uit vertrouwelijke informatie.

De fractievoorzitter van BSD deed in de zomer van 2009 onderzoek naar het op een debacle uitgelopen woningbouwproject Bergse Haven. Voor dat onderzoek kreeg hij inzage in allerlei gemeentelijke stukken.Wanneer e.e.a. voorkomt is nog niet bekend. De meervoudige kamer (drie rechters) gaat zich over de principiële kwestie buigen.


ARNHEM

Raadslid Ali Özyürek stapt met onmiddellijke ingang uit de Arnhemse CDA-fractie.

Hij is het niet eens met de koers van de partij. De twee overgebleven CDA-raadsleden gaan als tweemansfractie verder. Dat hebben fractievoorzitter Ine van Burgsteden en bestuurslid Annemarie Engels zaterdagavond bekendgemaakt.

Özyürek liet op Koninginnedag via een Twitterbericht weten dat hij na lang beraad besloten heeft uit de fractie te stappen en als eenmansfractie in de gemeenteraad verder te gaan.

Bron van deze actie is de samenwerking van het CDA in de regering met de PVV.


AMSTERDAM

Scheuring in PVDA door ritueel slachten. Nadat het Limburgse Statenlid Selçuk Öztürk al blanco zou stemmen bij de verkiezingen voor Eerste Kamer als de PvdA voor een verbod zou stemmen op het ritueel slachten, mengt nu ook Amsterdams raadslid Myriam Bergervoet zich in de strijd.

Bergervoet dreigt haar lidmaatschap in de wilgen te hangen. "Als de landelijke PvdA-fractie niet meestemt met een voorstel van de Partij van de Dieren om het ritueel slachten te verbieden zeg ik mijn lidmaatschap op."

Wie volgt?


Trots Den Bosch

Niet alleen raakt Trots steeds meer raadsleden kwijt die voor eigen geluk gaan, op meerdere plaatsen wordt het Eindhovens voorbeeld gevolgd. Totaal onbekwame of op geld beluste raadsleden blijven zitten, de rest van de partij stapt op. Niet op deze site was vermeld de ruzie binnen Trots op Den Bosch waarbij in april al vele leden op stapten vanwege onvrede met raadslid André Rotman. Zojuist ontving Trots op Niks het bericht dat Adriana Hernandez die al eerder samen met partner vanwege Rotman in Den Bosch opstapte nu alle banden met Trots als landelijke partij verbreekt.

"Mijn allergrooste ergernis is het gebrek aan eenheid, loyaliteit, integriteit en het totaal ontbreken van leiderschap in de partij. Het niet willen communiceren en het niet beantwoorden van emails, het niet nakomen van afspraken, het steeds weer belemmert worden in de uitvoering van taken en activiteiten maakt het boeken van positief resultaat moeilijk en soms onmogelijk. Uiteindelijk heeft het continue niet serieus genomen worden me tot deze beslissing gebracht. Ik heb veel tijd, energie en middelen in de missie van Trots gestopt. Waarvoor vraag ik me af? Mijn conclusie is dat het helaas voor niets was."


Den Haag

Frits Huffnagel verlaat de Haagse gemeenteraad. De liberaal wil per 18 mei uit de lokale politiek stappen, zodat hij meer tijd kan steken in zijn onlangs opgerichte adviesbedrijf. Dat adviesbedrijf houdt zich bezig met communicatie en het zogenoemde city marketing. Huffnagel heeft ruime ervaring op dat gebied. Eerder werkte hij als wethouder Citymarketing in de hofstad. Huffnagel kwam bij de verkiezingen in de raad terecht nadat zijn partij bij de verkiezingen drie zetels verloor en een wethouder moest inleveren. Huffnagel is ook bekend door zijn werk als presentator van het BNR-radioprogramma Peptalk.

 

 

BREDA

Goed voorbeeld doet volgen, Sinds enige tijd heeft ook Breda zijn eigen raadswaakhond in de vorm van het twitteraccount @BredaRaadsGeest. Volgens de Twitteromschrijving is het account ‘de Geest die op stadserf Breda alles in de gaten houdt en waar nodig Raadsleden en Wethouders pest.’ Dat pesten doet Trotsopniks niet, maar wel houden we op diverse plaatsen een oogje in het zeil, waar het het functioneren van raadsleden betreft. Voorbeelden van de tweets van BredaRaadsGeest zijn “Ik kan het niet meer aanhoren, ik ga slappe koffie drinken op de fractie-kamer van de SP”
Vandaag gaan diverse raadsleden eindelijk weer aan het werk, het zijn ook echt ambtenaren hè!”
Dit zijn de momenten om even weg te suffen, hoeveel raadsleden hebben al alcohol op vanmiddag? #eerlijkzeggen #Grbr”
“Ik ga vanavond de klokken luiden bij stadserf, @selcuk_nl krijgt toch wel de schuld. Een beetje naïef wel, enfin je bent natuurlijk niet voor niets links... en Welkom Henk, tijd geleden alweer dat ik jou heb gezien. De kwaliteit in je partij hier is er niet beter op geworden.."


 

LEEUWARDEN

VVD-er Gert-Jaap van Ulzen heeft zijn excuses aangeboden voor een opmerking op zijn Twitter account. Nadat onlangs een flat, lokaal bekend als de Antillenflat, in Leeuwarden deels instortte, twitterde het Raadslid: “Tja, of dit nou de oplossing is om van de op elkaar schietende Antillianen af te komen.”

Vlak na deze tweet bood Van Ulzen, ook via Twitter, zijn excuses aan voor de opmerking. “De tweet van vanmiddag was niet bijster handig, waarvoor oprechte excuses. Ik wens de bewoners alle sterkte toe”, schreef het Raadslid. In de flat wonen veel allochtonen en wordt daarom in de volksmond Antillenflat genoemd.


 

ROOSENDAAL

Tobias Reynaers verskegozen Statenlid voor de PVV, stopt met zijn raadswerk in Roosendaal voor de VLP (Vrije Liberale Partij). De vrijgekomen zetel van Reynaers gaat echter niet worden ingenomen door de VLP, maar door de Nieuwe Democraten. De partij waarvoor Reynaers eerst in de gemeenteraad zat. Na gebakkelei binnen de fractie waren Reynaers en Marella Lute begin dit jaar uit de fractie gestapt, en hebben zich vrij snel daarna aangesloten bij de VLP. Binnen de Nieuwe Democraten is het weer mot, want wie o wie gaat de vrijgevallen plaats bezetten.


EMMEN

Gemeente Emmen eist dat de voormalige fractieleider Hans van Rossem van de partij Leefbaar Emmen een bedrag van ruim 11.000 euro aan onterecht ontvangen fractievergoedingen terugbetaalt.

Volgens een woordvoerder van de gemeente gaat het om fractievergoedingen die de reeds in 2006 uit de raad verdwenen partij weigert terug te storten. Van Rossem, inmiddels verhuisd naar Limburg geeft tot nu toe geen gehoor aan geen enkel betalingsverzoek. De zaak ligt momenteel bij de rechtbank in Roermond. Het is niet voor het eerst dat van Rossum in opspraak is. Van Rossem werd in 2008 door het Gerechtshof in Leeuwarden al veroordeeld wegens het verduisteren van circa 7000 euro aan onterecht ontvangen fractievergoedingen.


PUTTEN

Gerrit van Lagen (SGP) stapt per 9 juni op als raadslid in Putten. Aanleiding een pand van van Lagen dat aan de gemeente verkocht zou worden. Van Lagen had als raadslid de kennis, of had deze kennis kunnen hebben, wat de minimale prijs zou zijn. Van Lagen had al aangegeven dat als zou blijken dat hij niet integer gehandeld zou hebbben, hij zou opstappen als raadslid. Van niet integer handelen zou geen sprake zijn, maar dit wordt niet door alle collega raadsleden en leden van college geloofd en dus stapt van Lagen op.


OOSTERHOUT

Çiçek keert volgende maand terug in de Oosterhoutse gemeenteraad als eenmansfractie Lijst Çiçek. Servet Çiçek scheidde zich vorige maand af van de CDA fractie omdat hij niet kan leven met de gedoogsteun van de PVV aan de landelijke CDA. Sinds zijn afscheiding werd hij in de raadszaal niet meer gezien, maar nu keert hij dus terug.


BORKULO

Erik Slotboom 45 jaar, informaticus en raadslid voor D66 in Borkulo wil dat het welstandsvrijbeleid niet in een aantal wijken in Berkelland wordt toegepast maar in heel de gemeente voor een proefperiode voor twee jaar. Met zijn amendement wil hij bereiken dat er geen onduidelijkheid onder de burgers bestaat. De ene wijk wel en de andere niet terwijl er maar weinig wordt gebouwd in Berkelland werkt onduidelijkheid in de hand terwijl proeven in andere gemeenten al geslaagd zijn.


BREDA

De Raad van State heeft op 31 maart van dit jaar een besluit van de Bredase gemeenteraad vernietigd. De gemeenteraad was echter noch van de zaak bij de Raad van State, noch van de uitspraak op de hoogte.
John Stubenitsky van Leefbaar Breda wil van het college weten waarom de raad niet is ingelicht en wat de consequenties zijn van de uitspraak van de Raad van State.

Het gaat hierbij om een bestemmingsplan voor een industrieterrein in Breda-Noord. Wijkraad Bekom had bezwaar gemaakt tegen delen van dit plan. Ondanks dat werd het plan door de raad aangenomen. Voor Bekom was dat reden om naar de Raad van State te stappen, met als gevolg dat het raadsbesluit nu is teruggedraaid.


GEMERT-BAKEL update

De Gemertse ex-wethouder en huidig CDA-fractievoorzitter Harrie Verkampen heeft zich volgens BING (Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten) schuldig gemaakt aan o.a. willekeur, intimidatie en cliëntelisme. In het onderzoek van BING wordt ook burgemeester Jan van Maasakkers niet gespaard. Verkampen die 25! jaar wethouder Ruimtelijke ordening stelt op 12 mei in de gemeenteraadsvergadering dat BING te weinig heeft gedaan met zijn tegenargumenten. In deze raadsvergadering wordt het vertrouwen in Verkampen opgezegd met een stemverhouding van 12 voor en 9 tegen. Ondanks dat blijft Verkampen aan als raadslid. Ook hier 3 jaar doorworstelen voor de kiezer en dan zal ongetwijfeld de hele CDA- partij veel stemmen verliezen. De CDA fractie doet er in de ogen van Trots op Niks verstandig aan, Verkampen als fractievoorzitter aan de kant te zetten. Immers de basis van vertrouwen voor overleg tussen fractieleiders en burgemeester is verdwenen. De 7 mansfractie kent vast mensen die deze taak nu beter kunnen uitvoeren.

Een der dossiers die BING heeft onderzocht behelst een champignonkwekerij waarbij gelogen werd over de bouwvergunning, zodat subsidie tenonrechte werd verleend.

De burgemeester wordt verweten zijn verantwoordelijkheid niet te hebben genomen, ondanks dat hij wel inzicht had of had kunnen hebben.


AMSTERDAM

Myriam Bergervoet blijft als ‘dissident’ in haar fractie, totdat de Tweede Kamer stemt over een verbod op onverdoofd ritueel slachten. Dat is maandagavond besloten tijdens een vergadering van de PvdA-fractie in Amsterdam.

Bergervoet is voorstander van zo’n verbod, dat landelijk door de Partij voor de Dieren is voorgesteld. De PvdA was voorstander, maar lijkt daarvan terug te komen onder druk van religieuze leden in de achterban. ‘Hypocriet’, omdat godsdienstvrijheid boven dierenwelzijn wordt gesteld.Omdat ze de enige voorstander is blijft Bergervoet in haar fractie als ‘dissident’. Als de PvdA in de Tweede Kamer tegen een verbod stemt, zegt ze haar lidmaatschap met onmiddelijke ingang op. Ze wil nog niet zeggen of ze dan ook haar zetel ter beschikking stelt.


WIJDEMEER

Zo kan het dus ook! Het afdelingsbestuur van de PvdA in Wijdemeer wilde dissident en raadslid Ben Steenvoorden royeren. De commissie die dat onderzocht adviseert juist steun voor Steenvoorden. Aanleiding voor hiervoor is het terugtrekken maar niet aftreden van Steenvoorden. Al langere tijd lag hij overhoop met fractievoorzitter Jan Hermans die in Steenvoordens ogen te weinig actief was en al helemaal niet communiceerde met de rest van de fractie. Steenvoorden werd hierin ondersteund door de "bende van Ben" te weten de drie fractieassistenten. Het afdelingsbestuur startte hierop actie om Steenvoorden te royeren en hem zijn zetel op te laten geven. Een onderzoekscommissie van het landelijk bestuur is echter tot de conclusie gekomen dat juist Steenvoorden gesteund moet worden en dat Hermans het veld moet ruimen. Een vergelijkbare onenigheid speelde in Eindhoven en Den Bosch bij Trots op Nederland, daar werd echter gekozen voor de steun aan de inactieve raadsleden.


HEEMSKERK

Jan Boots is het nieuwe raadslid voor Liberaal Heemskerk. Hij volgt hiermee Marco van ’t Land op, die vanwege drukke werkzaamheden zijn raadswerk neerlegt. Partijoprichter en lijsttrekker bij de verkiezingen Aad van Tunen heeft afgezien van de plotseling vrijgevallen functie, hij blijft bij zijn besluit van kort na de verkiezingen, toen hij zich terugtrok vanwege gezondsheidsredenen.


Montferland

Karin Reesing-Som (VVD) raadslid in Montferland verlaat de gemeenteraad om haar positie in de Gelderse provinciale staten in te nemen. De VVD staat geen dubbele mandaten toe, waardoor zij haar raadslidmaatschap moet opzeggen. In de raad zal zij worden opgevolgd door Harry Maat uit Loil.